Как Будапеща се превърна в оазис за Airbnb в Европа

На практика платформата работи без ограничения в унгарската столица

12.02.2023 | 08:40 Редактор: Тодор Петров
Как Будапеща се превърна в оазис за Airbnb в Европа

Airbnb в Унгария се възползва от смекчените данъчни политики и работи на практика без ограничения. Апартамент на добра локация лесно може да донесе приходи от 1 млн. форинта (около 2500 евро) на месец в Будапеща, а данъчното бреме е сред най-ниските в Европа. Най-голямата част може да бъде платена като плосък данък – 38 400 форинта (92 евро) на стая на година.

Правителството е оставило на местните власти отговорността за регулирането, но като цяло няма препятствия пред имотите в Airbnb за разлика от градове като Барселона, Берлин и Лисабон, където са въведени редица регулации на краткосрочните наеми. Отделните собственици са длъжни най-много да осигурят паркомясто, а обитателите на блоковете могат да решават дали да позволят или не превръщането на още жилища в имоти за краткосрочен наем.

Високата възвръщаемост, която Airbnb предлага, само отчасти може да се обясни с благоприятната данъчна среда, защото данъчното бреме върху дългосрочните разходи в действителност е дори по-ниско. Но туристите, които наемат апартаменти в Airbnb, са много по-платежоспособни от унгарците, затова апартаментите под наем изчезват от пазара на дългосрочни наеми.

Редица собственици на имоти в Airbnb в Будапеща отбелязват, че макар да има хора, които избягват плащането на данъци при краткосрочното отдаване на имоти под наем, си струва това да се прави законно въпреки тежкото административно бреме. „На практика няма риск да обявите неофициално жилище в Airbnb. Местните власти нямат никакви правни или оперативни средства, за да предприемат ответни действия“, коментира Гергели, собственик на имот в платформата.

Четете повече в investor.bg

Снимка: Pixabay